Confortul vizual dat de spaţiul verde poate ridica valoarea unei proprietaţi şi, în egală măsură, poate crea elementul de relaxare indispensabil în tendinţa actuală de urbanizare excesivă.

Pentru o casă la curte, spaţiul verde deţinut face diferenţa în competiţia cu locuinţele de la bloc, iar amenajare zonei verzi presupune realizarea unui proiect întocmit conform cerinţelor clientului, cu respectarea principiilor amenajărilor peisagistice în vigoare.

Pentru avea un spaţiu verde corespunzător, toate etapele amenajării până la începutul lucrării propriu-zise sunt menţionate în proiectul de execuţie, care presupune atât analiza solului, cât şi alegerea plantelor şi a design-ului spaţiului verde amenajat.

Posibilitatea de vizualizare în 3D a amenăjarii finale a spaţiului verde, reprezintă principalul avantaj al unui proiect de amenajare realizat de un inginer peisagist.

Costul unui proiect peisagistic tridimensional o zonă de spaţiu verde este calculat în funcţie de complexitatea lucrării, toate amenăjarile verzi dorite de client fiind menţionate în cadrul acestuia.

Pot fi prezente în cadrul proiectului spaţiu verde amenajat locuri  de joacă, iazuri, taluzuri, mini-lacuri, cascade, trotuare, terase, stâncării, instalaţii de iluminare şi drenaj, sisteme de irigaţii, elemente de decor, etc.

După realizarea spaţiului verde pe acesta se vor executa operaţiuni de întreţinere periodice, cum ar fi plivirea buruienilor, săparea pământului, stropirea şi tunderea plantelor, a tufelor ornamentale, tăierea plantelor de sezon, aplicarea de îngrăşăminte etc.

La dorinţa clientului întreţinerea spaţiului verde poate fi facută doar pentru lunile de vară, în lunile de iarnă fiind necesare doar măsuri de protejare ale plantelor sensibile împotriva ninsorilor.