Planul de executie al spatiului verde trebuie sa prevada si solutii de udare a plantelor gazonului, prin folosirea unor instalatii pentru irigatii. Se recomanda achizitionarea unui sistem automat cu furtune ingropate si un numar de aspersoare ce vor fi montate pe o linie completa de irigare.

Important de stiut este si faptul ca presiunea apei trebuie dimensionata în functie de tipul instalatiei pentru irigatie folosit.

Furtunele instalatiei de irigatie se recomanda a fi asezate in canalele sapate la o adancime cuprinsa intre 50-70 cm, dupa ce in prealabil va fi amenajată in interiorul canalelor o platforma plata formata din pietre, pe care se va aseza reteaua de furtune ale instalatiei pentru irigatie.

La finalul operatiunii de montare a retelei pentru irigatii rezidentiale, canale impreuna cu reteaua de furtune vor fi acoperite cu plase metalice, pentru a monitoriza eventualele disfunctionalitati in etapa de proba programata inaintea amenajarii terenului cu spatiul verde propriu-zis.

Dupa operatiunea de testare a intregului sistem de irigatii se va trece la acoperirea canalelor cu un strat consistent de nisip, peste care se va aseza un strat de pamant din gradina.

Pentru ca plantele aflate in gradina sa fie udate corespunzator exista varianta folosirii instalatiilor de irigare prin picurare, metoda care asigura o înaltă eficienţă a irigării (90%). Prin aceasta metoda, inainte de a se evapora, apa este absorbita in sol si este aplicata la radacinile plantei.

In final se recomanda urmarirea functionatii liniilor de picuratoare pentru ca, pe parcursul exploatarii, acestea se pot infunda total sau partial, datorita sarurilor minerale existente in apa de irigatie.